Svečano otvorene renovirane prostorije džemata Bielefeld

0
1327

Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke i Džemat Bielefeld upriličili su svečano otvaranje novorenoviranog džamijskog prostora koji je ranije bio uništen usljed podmetanja požara.

Tim povodom upriličen je mevlud kojem su prisustvovali brojni gosti, prije svega muftija IZ-e Bošnjaka Njemačke Pašo ef. Fetić sa delegacijom, zatim predstavnici brojnih džemata iz Njemačke i dijaspore te gosti iz Sarajeva – Hor Derman, koji su svojim izvjedbama uljepšali ovu noć.

Medijski pokrovitelj svečanosti bila je Sandžak televizija.

Na samom početku prisutnima se obratio imam ovog džemata Muhamed ef. Fetić istakavši da je podmetnuti požar bio šok za sve muslimane i Bošnjake Bielefilda, jer se niko tome nije nadao.

“Odmah su uslijedili pozivi od svih eminentnih ličnosti, muftije IZBNj-e, reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, te mnogih drugih. Svi su pritekli u pomoć, pomogli na razne načine i novčano i nabavkom materijala i svakako. IZBNj-e organizirala je sergije za pomoć i mi smo od 44 džemata dobili sredstva. Želim vam se od srca zahvaliti na tome, molim Gospodara da svima koji su nam pomogli podari bereket, nafaku, zdravlje i sve najbolje u životu”, istakao je Muhamed ef. Fetić.

Hor Derman koji čine studenti FIN-a iz Sarajeva uzeo je učešće u programu kroz učenje Kur’ana i ilahija i kasida.

Mladi Mirza Ganić odlomkom iz Kur’ana počastio je prisutne vjernike.

Proučen je i mevlud u izvjedbi mladog Ensara Latifovića i muških članova hora Derman.

Nakon programa koji je priredio hor Derman, prisutnima se obratio muftija IZBNj-e Pašo ef. Fetić.

On je poručio da niti jedan napad nije niti će uspjeti da oslabi zajednicu kakva je IZBNj-e.

“Mislili su da će time srušiti ovo, ali znajte da su nas samo natjerali da se još više posvetimo džamiji i džematu, da danas izgleda još ljepše. Molim Allaha da vas sviju obilato nagradi za svaki dio ulaganja od sebe. Znajte da su ovo mjesta gdje će vaša djeca naučiti svoju vjeru i svoj identitet. Valja u ovakvom okruženju ugraditi djeci ljubav prema Allahu, Poslaniku, islamu. To je uloga džamije”, poručio je Fetić.

Muftija Fetić spomenuo je određene ajete i hadise koji govore o nagradi za onoga koji daje od svog imetka za Allahove kuće (džamije).

Na kraju je proučena dova, a nakon toga priređena je večera za sve prisutne u restoranu džamije.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here