ZSD: U CIRIHU SVEČANO OBILJEŽEN DAN SANDŽAKA

0
566
U dvorani Šliren u Cirihu, 28.11.2015. godine u večernjim satima održana je centralna manifestacija u povodu Dana Sandžaka, u okviru manifestacije koju Zajednica sandžačke dijaspore ovim povodom tradicionalno priređuje.

Prethodno, istog dana u ujtarnjim i popodnevnim satima održa je turnir u malom fudbalu gdje su se mladi Bošnjaci u 12 ekipa natjecali u ovoj sportskoj disciplini.

Na večernjoj svečanosti okupilo se više stotina Bošnjaka ovog kraja, koji su sa svojim porodicama došli družiti se međusobno i sjetiti se ovog važnog historijskog datuma. Svečanosti su prisustvovali i imami džemata u okruženju, imam džemata Šliren Sakib ef. Halilović, direktor CHR Hajrata Mirsad ef. Bećirović, predsjednik BKZ u Švicarskoj Ernad Korać te brojni drugi.

U prvom dijelu programa prisutnima su se obratili predsjednik ZSD u Švicarskoj Senad Sejdović i predsjednik ZSD Mithat-ef. Mujović, koji su u ime organizatora poselamili prisutne i poželjeli im dobrodošlicu.

Sejdović se zahvalio velikom broju sponzora koji su se odazvali pozivom da finansijski podrže ovaj projekat, te odboru za organizaciju ovog skupa koji su sve iskoordinirali i organizirali, kako bi se svi te večeri osjećali ugodno i prijatno.

Efendija Mujović je kazao da Bošnjaci, pored vjerskog uvezivanja, moraju svoje veze ojačati još jednim snopom nacionalne veze, shodno ideji SBK da je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka, kako jedni prema drugima, tako i prema institucijama od nacionalnog značaja koje rade i radit će na očuvanju naših kulturnih, vjerskih, nacionalnih i drugih vrijednosti.

Mujović je Bošnjacima, pored Dana Sandžaka, čestitao i Dan državnosti BiH, podvlačeći da smo mi Bošnjaci jedan narod ma gdje živjeli na kugli zemaljskoj, a da je matični prostor Bošnjaka Bosna i Hercegovina i Sandžak.

Potom su uručene nagrade pobjednicima turnira: ekipama ZSD, One Touch i FC Bosna. O toku turnira i pobjednicima govorili su i nagrade im uručili Mujo Šaćirović i Muamer Husović.

Veliko interesovanje izazvao je štand Bošnjačke nacionalne fodacije, koji je bio postavljen na ulazu u veliku salu gdje se održavao skup, na kojem su prezentirane ideje i mogućnosti učlanjenja u ovu Fondaciju, koja ima za cilj da obezbijedi funkcionisanje institucija i projekata od nacionalnog značaja.

Programom je moderirao poznati pjesnik i recitator Mustafa Širbić, koji je svakom najavom i recitacijama između nastupa obogatio ovaj skup. U nastavku programa spletom bošnjačkih igara predstavilo se KUD „Bosanski ljiljan“, a u drugom dijelu nastupili su izvođači sevdalinki i muzike.

Televizija Sandžak je medijski pokrovitelj ove manifestacije, a ovu priliku iskoristili su da porazgovaraju sa prisutnima o njihovim životima i radu.

IMG_9804IMG_9809IMG_9826IMG_9831IMG_9833IMG_9844IMG_9849IMG_9853IMG_9860IMG_9863IMG_9870IMG_9879IMG_9882IMG_9887

(SANA)

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here