U Beču obilježen Dan Sandžaka u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore

0
900

becU Beču (Austrija) je, 21.11.2015. god.,  povodom Dana Sandžaka održana manifestacija „Sandžak je duša bošnjačka“ u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore.

U punoj sali i prelijepom ambijentu prisutnim se obratio se glavni imam u vojsci Austriji mr. hfz. Abdulmedžid ef. Sijamhodžić ukazujući na važnost očuvanja nacionalnog identiteta.

Predsjednik Bošnjacke nacionalne fondacije Dževad Majdančić predstavio je Bošnjački kulturni centar kao prvi značajniji projekat BNF-a u Beču koji će prvenstveno okupljati mlade Bošnjake i Bošnjakinje koji će učiti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu.

Predsjednik ZSD  Mithat Mujović je između ostalog istakao da su sandžački  Bošnjaci vrijedni i ponosni  bajraktari slobode koji nikada nisu zaboravili majku Bosnu iako su od nje odvojeni Berlinskim kongresom 1878. god. Također, ukazao je da su nam danas kao narodu  potrebne dvije vrste snage i to: snaga investiranja u lični razvoj kao i snaga realizacije pozitivnih projekata kroz umrežavanje zajedničkih potencijala.

Lijepe i interesantne stihove o Sandžaku recitirale su Aiša Kačapor, Selma Džanković i Merima Škrijelj, a skup je posebno ukrašen ilahijama i kasidama Hora „Preporod“ iz Medlinga, Hora „Hilal“ iz Beča kao i igrama Kulturno umjetničkog društva IKI „Wien“.

_DSC1061_DSC1000_DSC1055_DSC1096_DSC1047_DSC0950_DSC0958_DSC0982_DSC1030

 

_DSC1071

Agencija Sana

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here