Hadžijska (Ikrar) dova u BKC Sandžak Wetzikon

0
1162

KabaHadž je stub naše prelijepe vjere Islama ali i divno vjersko putovanje i poseban ibadet koji na duše vjernika ostavlja najupečatljivije tragove.

Upravo ga zbog toga često nazivaju krunom ibadeta, jer vjernik koji svoju vjeru upotpuni Hadžom poput je kralja koji na svojoj glavi nosi krunu pobožnosti i ibadeta.

Zato s pravom možemo istaći da su hadžije elita našeg ummeta ali i naših zajednica, džemata i porodica. Oni su najbolji ambasadori naše vjere i tradicije.

S toga su hadžije vjernici koji moraju uživati veliki respekt među ljudima i njima se možemo samo ponositi.

BKC „Sandžak“ u Wetzikonu nedaleko od Ciriha, imao je privilegiju 13.09.2014.g. biti domaćin jedne divne svečanosti, hadžijske dove, kojom se po prvi put od osnivanja ovog džemata put Meke ispraća naš brat Almir Husović, inače član džematskog odbora, ali i jedan od najaktivnijih pojedinaca ovog lijepo organiziranog džemata u Švicarskoj.

U prisustvu oko 100 vjernika u prelijepim prostorijama ovog centra izveden je program u organizaciji džematskog odbora, okićen Kur'anom i ilahijama, a krunisan predavanjem i dovom, koju je proučio imam džemata Omer ef Đondić.

Ovo je bila posebna večer za porodice Husović i Tutić, ali i za sve prisutne i cijeli džemat, te niko od vjernika nije krio zadovoljstvo, što će i ovaj džemat imati svog ambasadora, koji će nadamo se otvoriti put ostalima, te će se ovaj džemat svake godine dičiti svojim hadžijama.

Porodica Husović ali i svi džematlije su učestvovali u pripremi fine zakuske i posluženja, te se nakon programa do dugo u noć ostalo muhabetiti i ćejfiti.

Našem bratu Almiru činimo dovu da upotpuni obrede hadža da mu bude kabul, da živ i zdrav kruniše svoju vjeru ali i emanet da nas ne zaboravi u dovama, jer će biti Allahov dž.š. gost kome se dove ne odbijaju.

Omer ef. Đondić

 

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here