Dan Sandžaka obilježen u Cirihu

0
479

cirihU organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore u Švicarskoj, dana 07.12.2013. godine organizirana je manifestacija u povodu Dana Sandžaka.

U toku prijepodnevnih sati organiziran je turnir u malom fudbalu. Dvanaest ekipa učestvovalo je u turnirskom nadmetanju, a nakon odigranih utakmica proglašeni su pobjednici. Prvo mjesto pripalo je ekipi „Herceg Bosna“, drugo mjesto ekipi „Sandžak“, a treće mjesto osvojila je ekipa „Agetiro“.

U večernjim satima u gradu Cirihu, u svečarskoj dvorani organizirana je manifestacija „Dan Sandžaka“ u povodu 70 godina ZAVNOS-a. U prepunoj sali na samom početku prisutnima se obratio domaćin predsjednik ZSD za Švicarsku g-din Faik Gegić, izrazivši radost i zadovoljstvo da se Dan Sandžaka i prisjećanje na sedamdesetu godinšnjicu od osnivanja ZAVNOS-a obilježava i živi u Švicarskoj.

Nakon njega, prisutne je poselamio predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat-ef. Mujević koji je ujedno i uručio pehare pobjedničkim ekipama.

Specijalni gost manifestacije je bio rektor IUNP dr. Mevlud Dudić koji je govorio o ZAVNOS-u od 1943. godine, o ukidanju Autonomije Sandžaka, te genocidima i zločinima koji su se desili Bošnjacima u Sandžaku, podsjećajući na Limsku dolinu, Hadžet, otmice u Štrpcima i Sjeverinu i dr.

„U Švicarskoj Sandžak živi, a Sandžaklije slobodno govore i žive slobodu.“ – istakao je Dudić.

On je prisutnima govorio o vjerskoj i nacionalnoj vertikali: „Obaveza je svih vas da se držite svoje vjere, a kada je u pitanju nacionalna vertikala pozivam vas na obveznost i podršku Svjetskom bošnjačkom kongresu, Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti i Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji. To su naši emaneti.“ – kazao je Dudić.

Drugog dana, u nedjelju 08.12.2013., organiziran je sastanak sa bošnjacima iz Sandžaka u BKC „Sandžak“ u Vecikonu gdje je druženje trajalo nekoliko sati. Dudić se obratio nakon podne namaza i prisutnima govorio o značaju džemata, džamije i džume.

Valja spomenuti da je medijski sponzor ove manifestacije bila TV Sandžak koja je u potpunosti propratila ove skupove.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here