Tribina akademika Muhića u Švicarskoj

0
584

logo zsdPod pokroviteljstvom ZSD-Švicarske, održane su tribine, u St. Galenu – 27.09., u Ebikonu – 28.09. i u Zürichu – 29.09.2013. godine. Gost tribine je bio akademik, prof. dr. Ferid Muhić, koji je u društvu domaćina proveo tri dana u Švicarskoj. Tema je bila: „Bošnjaci najstariji narod na Balkanu i popis stanovništva u BiH“.

Dobra organizacija tribina učinila je skup jako posjećenim pogotovu ističići tribinu u Zürichu-IBC-Schliren, gdje je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Akademik Muhić je kao i uvijek, govorio iscrpno i dugo, sa puno detalja, što su prisutni slušali sa velikom pažnjom. Imajući u vidu nepoznavanje brojnih činjenica, kako historijskih tako i aktualnih, te zadovoljsvo prisutnih zbog upućenih poruka akademika Muhića, daje nam za pravo ovaj skup ocijeniti vrlo korisnim, što je potvrdio gromoglasni aplauz koji je predavač dobio nakon završenog izlganja.

Akademik je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku susresti se Bošnjacima u dijaspori, imao priliku da govori o bošnjačkom identitetu i time pospiješiti da se na predstojećem popisu u BiH popišu kao Bošnjaci,

Ovom nesvakidašnjem bošnjačkom druženju prisustvovali brojni gosti iz dgugih džemata, a koji su izrazili spremnost da neke od narednih tribina se organiziraju upravo u njihovim džmatima. To nam govori da su ovakve tribine neophodne zbog naših građana i da će se i dalje nastaviti sa organiziranjem ovakvih tribina.

Informativna služba ZSD-a

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here