Delegacija BNF-a posjetila Bošnjake u Austriji

0
508

1209016_166005030256228_502861807_nAustrija – 12. septembra 2013. god. Bošnjačka nacionalna fondacija je u okviru ispunjenja postavljenih ciljeva predviđenih planom i programom pred predstavnicima bošnjačkih džemata i udruženja u Beču održala prvi sastanak koji je ujedno i indikativni za organizaciju skupštine odnosno pretača velikom skupu Bošnjaka u Dijaspori odnosno Republici Austriji, koji će organizirati BNF.

Kao uvodničari na ovom skupu su se obratili predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore, Mithat ef. Mujović, a zatim gosti iz BiH, Harun ef. Hodžić, književnik i publicista Muhamed Mahmutović, prof. Nedžad Hadžić, dr. Tarik Kurbegović i predsjednik Upravnog odbora BNF-a gospodin Hako Duljević.

Na ovom sastanku je predsjednik Fondacije Hako Duljević sa svojim saradnicima predstavio programske ciljeve Bošnjačke nacionalne fondacije.

“Uprkos tome što neki misle da se Bošnjaci ne znaju organizirati, mi svakim danom dokazujemo da to itekako umijemo i da ćemo, uz Božiju pomoć, zaokružiti proces osnivanja nacionalnih institucija našeg naroda, o kojem dosad niko nije vodio brigu na ovom nivou i na ovaj način, a to nam je sigurna viza za budućnost. Mi imamo jasan cilj – sloboda bošnjačkom narodu. Mi imamo jasan plan – okupiti bošnjačku elitu, očuvati postojeće i formirati sve ostale institucije koje nam u ovom trenutku nedostaju, a putem kojih možemo obezbijediti sebi i narednim generacijama sigurniju i svijetliju budućnost. Mi znamo koji su to, za nas Bošnjake, prioriteti – očuvati naš životni prostor, vjerski, kulturni, i nacionalni identitet, očuvati naše ljudske i prirodne resurse, vratiti jedinstvo unutar bošnjačkog korpusa, vratiti osmijeh na licu Bošnjaka”, naglasio je Duljević. “Naša dijaspora predstavlja jedan od naših najvećih resursa, toga smo svjesni i to ne želimo izgubiti”, kazao je predsjednik BNF-a Hako Duljević.

Član Upravnog odbora Tarik Kurbegović je istakao činjenicu da nažalost država Bosna i Hercegovina nije odgovorila potrebi da osnuje Ministarstvo za dijasporu, kao logičan historijski slijed situacije u kojoj se našla te da su zajedničke institucije Svjetski bošnjački kongres i Bošnjačka nacionalna fondacija spremne preuzeti na sebe ulogu jedne takve institucije. Ovo bi uveliko promijenilo komunikaciju matice i dijaspore koja ovog časa broji nekoliko miliona Bošnjaka.

Na sastanku je imenovan koordinacioni odbor koji ima zadatak formirati skupštinu za Austriju i pripremiti teren za jedan svečani susret Bošnjaka.

Na ovom skupu koji je bio dijaloškog karaktera osjetila se jedna pozitivna energija, koja je pokazatelj da Dijaspora jednostavnio treba bolju vezu sa maticom Bosnom, što su pokazali i time da se stavljaju na raspolaganje institucijama Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Kongresa i Fondacije.

Nakon uvodnih izlaganja gostiju, prisutni su ponudili veoma konstruktivne i dobre prijedloge  za unapređenje rada svih institucija, a posebno BNF-a, kao jedne od ključnih nacionalnih institucija.

1369221_166005036922894_855611777_n 1079785_166005033589561_555864012_n (1)

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here