Druženje Bošnjakinja u Danskoj: “Čuvanje bošnjačke kulture i tradicije”

0
659

U subotu, 24. avgusta 2013. godine, u gradu Vejle u Danskoj, održan je edukativni skup pod nazivom ”Čuvanje Bošnjacke kulture i tradicije” u organizaciji Zajednice sandžacke dijaspore i HO ”Sandžak”. Skup je odrzan u ”Privatnoj školi – Vejle” gdje je prisustvovalo šesdesetak Bošnjakinja iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Direktor Ahmed Incikli je iskazao srdacnu dobrodoslicu prisutnima, dajući na raspolaganje Bošnjakinjama sve prostorije škole za potrebe skupa. Inače, veliki broj bošnjačke djece pohađa ovu školu. Otvorenje skupa počelo je učenjem sure El-Mu´minun (Vjernici). Uvodnu riječ imala je predsjednica Humanitarne organizacije”Sandžak” Enisa Malicević koja je prisutne upoznala sa ciljevima održavanja skupa.

”Mi smo kao cvjetovi u bašti, a bašte su džemati naši. Nekada naidju oluje da nam listove lome, ali naši su korijeni duboko usađeni u našoj vjeri i bošnjačkom identitetu.” – istakla je Enisa Malicevic.

Nakon podsjećanja prisutnih na potrebu druženja i afirmaciju jedinstva zajednice, koordinatorica Malićević je najavila predavače, profesoricu Islamske teologije i doktoranta na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Mersadu Nuruddinu Agović i apsolventicu na Filozofskom fakultetu i aktivisticu SBK i Lige za Sandžak Almedinu Zukorlić.

Profesorica Agovic je u prvom izlaganju prezentirala naučno – istraživački rad sa 5. Balkanske naučne konferencije, pod nazivom ”Značaj i doprinos islamske kulture u razvoju evropske civilizacije” prilikom čega je prisutnima predstavila osnovne karakteristike islamske kulture koja svoju osobenost oblikuje u skladu sa islamskim propisima, kao i specifičnosti bošnjačke kulture i tradicije koje imaju svoje vlastite karakteristike.

”Bošnjacka kultura i tradicija daju nemjerljiv doprinos razvoju civilizacije ljudskog društva i kao takve zaslužuju objektivnije vrednovanje od strane drugih kultura.” – zaključila je na kraju svog izlaganja profesorica Agović. Nakon prezentacije rada, profesorica Agović je skupu izložila savjete Bošnjakinjama u sklopu teme ”Poruka ženi Bošnjakinji”, prilikom čega je naglasila potrebu jedinstva zajednice i ispravnog odgoja djece.

”Posebno bih poručila sestri Bošnjakinji koja živi u dijaspori da zajedno sa svojim suprugom uloži maksimum na očuvanju jedinstva Bošnjaka i da sa svojom djecom razgovara na maternjem bosanskom jeziku. Vaša ce djeca u dijaspori, u zemlji u kojoj žive svakako naučiti jezik te zemlje kroz školski obrazovni sistem, ali vi Bošnjaci u dijaspori sa svojom djecom treba da razgovarate na bosanskom jeziku, kako biste doprinijeli očuvanju bošnjačke kulture i tradicije, a ne, za nas stetne, asimilacije .” – istakla je profesorica Agović.

Almedina Zukorlić je prisutnima prezentirala rad na temu ”Doprinos mladih u afirmaciji bošnjačke tradicije i kulture” kojim je upoznala omladinu u dijaspori sa iskustvima u radu koje je stekla omladina u domovini.

”Od velike je važnosti podizanje svijesti mladih o svojim tradicionalnim i kulturnim vrijednostima, jer omladina je obnoviteljska energija nacije.” – kazala je Almedina prilikom prezentacije. Ona je mladima predstavila i dio programa SBK i Lige za Sandžak koji je prilagođen zahtjevima bošnjačke omladine. Istakla je omladinske aktivnosti u humanitarnom radu, edukaciji omladine, njihovoj borbi protiv poroka i uključenje u rad mnogih udruženja i organizacija.

Predsjednica ženske organizacije ”Aisha”, Emina Reshovic, je predstavila aktivnosti organizacije osnovane 2010. godine. Organiziraju se predavanja na kojima mladi stiču znanje o vjeri u cilju afirmacije jedinstva zajednice. Program je obogaćen nastupom hora džemata ”Kolding” koji se predstavio izvodjenjem ilahija i kasida. Domaćice džemata ”Vejle” su za sve prisutne pripremile bogat ručak na kojem su se našli poznati bošnjački specijaliteti.

Sutradan, 25.avgusta, gosti, domaćini i organizatori su posjetili dzamiju u džematu ”Vejle” gdje je upriličen prigodan vjerski program. Profesorica Agović je održala predavanje na temu ”Žena u Islamu”. Druženje je nastavljeno u srdačnoj i opuštenoj atmosferi. Bošnjakinje iz dijaspore su imale priliku da gošćama Agović i Zukorlić postavljaju pitanja u vezi svih tema koje su na druženjima obrađivane. Gošće su imale priliku da upoznaju znamenitosti grada ”Vejle”.

Zajednica sandzacke dijaspore

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here