Jahja Fehratović doktorirao na Sandžačko-bošnjačkoj književnosti

0
602

”Književno-historijske i poetičke osobenosti Sandžačko-Bošnjačke književnosti” naziv je doktorske teze koju je danas Jahja Fehratović, predsjednik BDZ-a, odbranio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Time je Internacionalni Univerzitet postao bogatiji za još jednog doktora nauka,  pred komisijom u sastavu mentora prof. dr Sanjina Kodrića, prof. dr Ferida Muhića i prof. dr Enesa Durakovića.

Sada već doktor nauka Jahja Fehratović govorio je o svom radu. Razlog odabira navedene teme je potreba da se ispita i obavi istraživanje sandžačkobošnjačke književnosti koja zbog nedostatka adekvatnih naučnih radnika ostala neistražena. U doktorskoj tezi on govori o 6 generacija sandžačkobosanskih pisaca od odlaska Osmanlija pa do danas.

Na skupu su prisustvovali pored ostalih i akademik Muhamed Filipović, muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, muftija zagrebački dr Aziz Hasanović i tom prilikom se i obratili. Osim njih skupu su prisustvovala brojna eminentna imena iz oblasti književnosti sa prostora Sandžaka i regiona.

O doktorskom radu Jahje Fehratovića članovi komisije i prisutni su govorili sa zadovoljstvom.

Prof. dr. Ferid Muhić, član komisije, je kazao:

”Ovo je jedan zaista veliki trenutak i za bosansku književnost generalno i za sandžačkobošnjačku i za književnost balkanskih naroda, jer je ovo posljednji narod koji dobija sistematsku naučnu elaboraciju u ovakvoj izvrsnoj doktorskoj disertaciji.”

Muftija Muamer ef. Zukorlić je istakazao veliko zadovoljstvo i rekao:

”Dok sam bio prepušten užitku slušanja izlaganja doktoranta mr. Jahje Fehratovića paralelno se nisam mogao oteti utisku onoga što jeste ovaj Univerzitet nakon jedanaest godina postojanja. Nekoliko hiljada diplomiranih na osnovnim studijama, više desetina magistara i nekoliko desetina doktora nauka je svakako onaj dio rezultata koji se može izraziti brojem.

Ali sam ovog trenutka siguran da neću pretjerati uz rizik koga sam pomenuo, da je ovaj Univerzitet postojao svih ovih jedanaest godina a da iz njega izraste izdanak koji se zove Jahja Fehratović opravdao bi svoje postojanje. Ovu današnju promociju dr Jahje Fehratovića, istovremeno ne mogu odvojiti osjećaja da je ovo bila po meni  jedna od najboljih promocija bošnjačke nacije, bošnjačkog naroda, Sandžaka i Bosne u svojoj širini i dubini.”

Sada već dr. Jahja Fehratović zahvalio se prisutnima, članovaima komisije i svima koji su došli da ga podrže.

Izvor: Sandžak TV

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here