U Ofenbahu održana skupština BNF-a za Njemačku i promocija projekta “Izgradimo BANU”

0
1033

U njemačkom gradu Ofenbahu u nedjelju 23. juna održana je skupština Bošnjačke nacionalne fondacije, na kojoj je izabran Odbor i predsjednik BNF-a za Njemačku. Nakon nekoliko sati vijećanja u Odbor su ušli mladi i uspješni ljudi, biznismeni i privatni poduzetnici iz skoro svih gradova Njemačke. Za predsjednika je BNF-a izabran je Elvedin Bilić iz Ofenbaha. Nakon što su svi prozvani imenom i prezimenom izašli na binu, mnogobrojnoj publici kratko se obratio novoizabrani predsjednik i zahvalio se na ukazanom povjerenju, nakon čega je riječ uzeo predsjednik BNF-a Hako Duljević, koji je između ostalog rekao da je BNF neprofitabilna, nevladina, dobrovoljna i vanstranačka fondacija sa ciljem pomagnja Bošnjacima širom svijeta.

Među zvanicama bilo je mnogo uglednih gostiju, među njim predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić, član Mešihata IZBNJ Njemačke pokrajine Baden-Würtemberg Rasim Bedak, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Luxemburgu Faruk Ličina, članovi Upravnog odbora BNF-a Šefadil Ličina i dr. Tarik Kurbegović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Mirsad Čolović te predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithad-ef. Mujović i mnogi drugi.

Neki od njih su se obratili prisutnima, ali mnogobrojna publika sa nestrpljenjem je očekivala govor dvojice uvaženih gostiju: predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića, kao i predsjednika Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa i generalnog sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti muftije Muamera Zukorlića.

I dr. Cerić i muftija Zukorlić u svom obraćanju govorili su o značaju i povezanosti Bošnjaka širom svijeta, njihovom opstanku, napretku, sadašnjosti i budućnosti.

Muftija Zukorlić se posebno osvrnuo na značaj BANU, a čiji je cilj okupljanje naučnih i umjetničkih potencijala bošnjačkog naroda radi očuvanja i afiramcije nacionalnih i kulturnih vrijednosti.

Akademija će djelovati kroz četiri odjeljenja: Odjeljenje društveno-humanističkih nauka, islamske tradicije, umjetnosti i odjeljenje prirodno-matematičkih, medicinskih i tehničkih nauka.

Dr. Cerić je također istakao veoma važnu činjenicu povezanosti Bošnjaka, njihovu međusobnu saradnju i dodao da Bošnjaci BiH i Sandžaka uvijek trebaju znati da jedni na druge u svakom momentu mogu da računaju.

„Mi Bošnjaci smo vrijedni, složni i to je garancija našeg uspjeha“ – rekao je, između ostalog, muftija Zukorlić, čije obraćanje je propraćeno gromoglasnim aplauzima.

Zatim je uslijedila zajednička večera, a druženje uvaženih gostiju sa njihovim domaćinima nastavljeno je u hotelu „Sej Sandžak“ vlasnika Ferhana Sejdovića.

Glavni incijator ovog skupa bio je Muzafer Hadžić iz Ofenbaha koji je ujedno i predsjednik džemta u tom gradu, koji je između ostalog izjavio: „Sretan sam što je sve ovo prošlo u najboljem redu, što je posjeta bila na vrlo zavidnom nivou, a Bošnjaci dijaspore još jednom su pokazali da su složni i spremni da pomognu Bošnjacima u domovini.“

Nakon prezentacije projekta „Izgradimo BANU“ prikupljena je donacija od 110.000 eura. Bilo je donatora koji su za BANU izdvojili povelike svote novca, među kojima su Gazi Isa i Kurtanović Iljaz, sa po 10.000 eura.

To veče poznati bh. novinar i kjniževnik Mugdim Galijašević upriličio je promociju njegove dvije knjige: „Suza na mezaru“ i „Kapija zivota“, a posljednu koju je nedavno izdao lično je uručio dr. Ceriću i muftiji Zukorliću. Njih dvojica su od srca pohvalili njegovu prvu knjigu „Suza na mezaru“, te dodali da će i drugu sa zadovoljstvom pročitati.

01 zajednicka fotografija 02Zukorlic i Ceric 03 predsjednik i clanovi odbora BNF-a 04 dali po 10 000 eura Bihorac i Zukorlic Ceric, Zukorlic i Galijasevic Hako Duljevic, Muzafer Hadzic i Elvedin Bilic Ismet Zukorlic i Galijasevic porodica Kurpejovic iz Rozaja slika sa Cericem za uspomenu slika sa Zukorlicem za uspomenu veseli Makedonci

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here