BKZ u CG: Povodom napada na ustavni poredak Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji

0
453

HAK bkz u cgPosljenjih nekoliko sedmica ili mjeseci, pitanje jedinstva IZ u Sandžaku i Srbiji ponovo je aktuelizirano po scenariju koji je svakom dobronamjernom i iskrenom muslimanu  jasan i lako prepoznatljiv, i kao takav ne ostavlja ni malo prostora za dilemu sa koje strane dolazi i sa kojeg se ideološkog izvora hrani i nadahnjuje. Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji je ovog puta na meti udruženih snaga otvorenih neprijatelja islama i Bošnjaka Sandžaka kao i onih koji su se, zbog vremenom nasevladanog i stalno narastajućeg animoziteta prema glavnom Imamu i duhovnom vođi muslimana Sandžaka, muftiji Muameru ef. Zukorliću, pokrenuli i udružili i sa samim đavolom, kako bi pokazali da se tobože ne radi o hiru, zavisti i iracionalnoj mržnji, već o brizi za jedinstvo naroda.

Bošnjaci Sandžaka, nikada u svojoj historiji, kao u ovih nekoliko proteklih godina nisu imali brži i intenzivniji razvoj svojih vjerskih institucija. No, desilo se i dešava se da je ubrzani razvoj vjerskih institucija naglo pokrenuo promjenu svijesti kod Bošnjaka Sandžaka, što je rezultiralo  razvojem nacionalnih institucija kojima su Bošnjaci uspjeli da iz potpune porobljenosti i inferiornosti na političku i opšte društvenu scenu izađu podignute glave, kao narod koji niti ima razloga niti treba da se za rad bilo kakvih i bilo čijih političkih kalkulacija ponaša inferiorno kao što je to bilo do sada. Bošnjaci su pod vođstvom muftije Zukorlića pokazali i sebi ali i susjedima, prijateljima i neprijateljima, da su narod koji ne opstaje po interesima velikih i kapitalom moćnih,  već po određenju Gospodara Svjetova. Pod rukovodstvom muftije Sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, koji je pokazao da rad i oslonac u prvom redu na Allaha dž.š. a zatim na sopstvene snage, daje, od Gospodara Svjetova obećane  rezultate koje „kontrolori“ našeg postojanja i opstajanja na ovom prostoru nisu mogli predvidjeti, pa su panično krenuli u akciju, nudeći „saradnju“ svima koji su spremni osporiti i pljunuti na sve ovo što je rezultiralo iz simbioze tevhida, samopoštivanja i oslanjanja na sopstvene snage.

Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore, kao organizacija koja okuplja veliki broj Bošnjaka, dominantno iz Južnog Sandžaka, koji razumiju misiju i ulogu Islamske zajednice koju predvodi muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić, podsjeća javnost i institucije iz Crne Gore, Sandžaka, Bosne i Hercegovine, bošnjačke dijaspore, ali i sa šireg prostora, da je u toku sinhronizirana akcija pokušaja razaranja slobodne Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, po uzoru na već viđeni scenarij i pokušaj razbijanja i preuzimanja ove institucije Bošnjaka Sandžaka, iz 2007.godine, kada je nastala kvazi-Islamska zajednica Srbije, koja je u ovoj današnjoj neprijateljskoj i antiustavnoj aktivnosti poslužila kao predmet, druga strana, odnosno izgovor tzv. ujedinjavanja. Skrećemo pažnju javnosti da u ovom vremenu velike medijske smutnje, ne zaboravi da se ne mogu ujedinjavati zdravo i bolesno, jer ako se to i desi, zdravog više neće biti. Ako pak ima još nekog da ima dilemu da li je ta „druga strana“ nezdrava ili ne, napomenut ćemo samo nespornu činjenicu da je ona nastala pod okriljem iste memorandumovske ideologije i mašinerije pod kojom su nad Bošnjacima devedesetih počinjeni zločini genocida. Dokaza za to je u izobilju ali se oni od strane samozvanih pomiritelja namjerno prećutkuju jer su isti pristali i sa đavolom samo da dođu do cilja. „Pomiritelji“, grupa imama koja već duže vremena priprema ovu aktivnost, nikada nije mogla osporiti ono što od javnosti vješto skrivaju: Nelegitimnost te „druge strane“ sa kojom žele miriti Islamsku zajednicu, i legalitet muftije Zukorlića, kojeg na lukav i hijenski, neislamski način žele smijeniti i preuzeti Islamsku zajednicu, ali, prema nespornim dokazima, i obilato unovčiti.  Oni su otvorili vrata procesu koji bi, ako se brzo ne zatvori, mogao dovesti do nesagledivih i tragičnih posljedica za Bošnjake Sandžaka, zbog kojih bi jednog dana neko od „pomiritelja“ vjerovatno postao kandidat za „Sretenski orden“ kojim nedavno nagradiše bivšeg imama i muftiju Hamdiju Jusufspahića.

Bošnjačka kulturna zajednica poziva sve nacionalne institucije Bošnjaka koje djeluju u Crnoj Gori,  prvenstveno Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, na čijem čelu je reis Rifat ef.Fejzić, da se oglase i odrede na strani očuvanja jedine Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, i time skinu prašinu sumnji o podržavanju rušitelja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, tzv.“ pomirioca“.  Islamska zajednica, ali i brojne Bošnjačke organizacije u Crnoj Gori,  „ćutanjem“ i nazovi „nemiješanjem“ ne mogu se osloboditi istorijske odgovornosti za eventualne tragične posljedice, tim prije jer se ćutanjem i neosuđivanjem nasrtaja na legitimitet i ustavni poredak Islamske zajednice u drugom dijelu Sandžaka, praktično podržava i priziva haos u instituciji koja je samo jedno plućno krilo istog nacionalnog organizma.

Bošnjačka kulturna zajednica poziva sve značajne i afirmisane pojedince, druge nacionalne ali i sve druge organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, pravnog poretka i zakonitosti, da se suprostave ovom nasilju nad legitimitetom jedne institucije koja se bori da implementira ustavno načelo „odvojenosti od države“.

Na kraju, Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore, kao organizacija čija je osnovna programska orijentacija sloboda i slobodno duhovno i kulturno djelovanje, shvatajući historijski civilizacijski značaj opstanka slobodne Islamske zajednice, vjerske ali i nacionalne institucije Bošnjaka Sandžaka, svim svojim sredstvima i ukupnim društvenim potencijalom stavlja se na raspolaganju Štabu za odbranu islamske zajednice, formiranom od strane Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

 

Predsjednik BKZ-a Hazbija Kalač, s.r.

Izvor: BKZ.rs

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here