Dani Bošnjaka Austrije

0
743

Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) i IKI Wien organizirali su povodom Dana nezavisnosti BiH dvodnevni kulturno-zabavni program pod nazivom “Dani Bošnjaka Austrije”, na kojem su učestvovala brojna kulturno-umjetnička društva i izvođači sevdalinki, a učešće u jako dobro osmišljenom programu imali su predsjednik BANU prof.dr.Ferid Muhić. književnik Muhamed Mahmutović, mag. Enver Omerović – šef službe za nastavu Mešihata u Srbiji, te predsjednik ZSD Mithat ef. Mujović.

 

 

Prvog dana programa održana je rekordno duga tribina na kojoj su nakon izlaganja gore navedenih predavača uslijedila brojna pitanja iz pune sale posjetilaca. Četverica predavača su svaki iz svog ugla govorili o aktuelnoj situaciji u matičnoj domovini BiH, a najviše prostora je posvećeno budućem popisu stanovništva u oktobru ove godine kao i izborima sljedeće godine na kojima Bošnjaci imaju historijsku priliku da bitno poprave lošu situaciju u svoju korist.

Enver Omerović je kao prvi predavač govorio o nuždi jačanja nacionalne svijesti koja nije u suprotnosti sa vjerom, pa je čak citirao neke ajete i hadise koji to potvrđuju.

Drugi je nastupio Mithat ef. Mujović i progovorio o aktivnostima ZSD do sada, kao i planovima za budućnost, a uz to je promovirao Reviju Sandžak, glasilo koje bi po njegovom mišljenju trebali podržati svi Bošnjaci jer će na taj način moći mnogo da nauče o svojoj historiji i kulturi, a uz to će biti dobro informirani što je u današnje vrijeme uvijet napretku u svim segmentima života.

Muhamed Mahmutović je kroz prizmu političkog analitičara najviše vremena govorio o bitnim datumima izhistorije BiH i ponovnoj nezavisnosti 1992. godine, kao i predstojećem popisu stanovništva.

Sva trojica su najviše vremena za obraćanje ostavili akademiku Muhiću koji se u briljantnom jednosatnomgovoru dotakao mnogih tema, a opširno je i neumorno odgovarao na pitanja prisutnih, iako je na tribinu došao direktno sa veoma mukotrpnog puta iz Skoplja.

Drugog dana programa u prepunoj velikoj sali opet su bila obraćanja predavača uz izvrsne interpretacije sevdalinki i ilahija Ćazima Čolakovića i Armina Muzaferije, kao i folklorne nastupe nekoliko udruženja. Ozarena lica prisutnih su već svjedočila da je ovo druženje postiglo svoj cilj, a to je potvrdio i akademik Muhić u svom veoma emotivnom obraćanju na kraju dvodnevnog druženja.

M.M.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here