Sveopći Sabor osudio miješanje političara u unutrašnje stvari Islamske zajednice

0
455

SONY DSCU povodu informacije da se priprema novi udar na ustavni poredak Islamske zajednice, u subotu 02.02.2013. godine, u Novom Pazaru održan je Sveopći Sabor Islamske zajednice.

U radu ovog foruma sudjelovalo je više od 250 učesnika: članovi Sabora i Mešihata IZ-e u Srbiji, članovi Sabora IZ-e u BiH sa područja Muftijstva sandžačkog, članovi Skupštine Muftijstva sandžačkog, predsjednici medžlisa, glavni imami, imami, mualime, muderisi, rukovodioci ustanova, udruženja i službi i ostali uposlenici Islamske zajednice.

Sveopći Sabor je nakon višesatne rasprave jednoglasno usvojio nekoliko zaključaka. Apsolutnim konsenzusom odlučeno je da sloboda i autonomnost Islamske zajednice nemaju alternativu, da je jedinstvo Islamske zajednice neprikosnovena vrijednost i može se graditi isključivo na principu slobode i autonomnosti te interesa islama i muslimana.

Takođe je zaključeno da je mirovna inicijativa sa odmetnicima Islamske zajednice prihvatljiva isključivo na principu teobe i ispravljanja nepravde iz 2007. godine, kao i da je svako djelovanje bilo kog uposlenika Islamske zajednice mimo Ustava Islamske zajednice najteži prijestup koji će biti odlučno i adekvatno sankcionisano.

Tim povodom, Sveopći Sabor je formirao Komisiju koju čine: Rešad ef. Plojović – potpredsjednik Mešihata (predsjednik Komisije), Enes ef. Svraka – predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji (član) i hfz. Irfan ef. Malić – predsjednik Skupštine Muftijstva sandžačkog (član) sa zadatkom da ispita osnovanost informacija o postojanju grupe koja djeluje neustavno i predloži adekvatne mjere.

Sa ovog foruma upućen je poziv svim pripadnicima Islamske zajednice da, kao i do sada, budu čvrsti na braniku svoje vjere, dostojanstva džamija i ustanova Islamske zajednice, kao i najoštrija osuda miješanja pojedinih sandžačkih i drugih političara u unutrašnje stvari Islamske zajednice kršeći ustavni princip slobode i autonomije Islamske zajednice.

Sveopći Sabor je i ovoga puta dao punu podršku organima Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem na slobodarskom putu daljeg razvoja Islamske zajednice.

Izvor:

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here