Dr. Aras Konjhodžić, predsjednik sabora IZ-e Bošnjaka u Sjevjernoj americi (FEBA) posjetio Džemat u Parizu i održao predvanje

0
785

Dr Aras KonjhodzicU četvrtak veče, 17. januara 2013. godine, gost Bošnjačkog vjersko-kulturnog centra « Džemat Pariz » (Centre culturel bosniaque Dzemat Paris) bio je uvaženi predsjednik sabora Islamske zajednice u Sjevjernoj Americi (FEBA), dr. Aras Konjhodžić u društvu predsjednika turske edukativne organizacije « Etude-plus » gopodina Mehmeta Erdema.

U prigodnom predavanju, ukazao je prisutnim džematlijama, na važnost osjecaja ponosa na pripadnost Bošnjačkom narodu, kojeg je Uzvišeni Gospodar odabrao da bude narod islama, šehida i muhadžirluka.

Poručio je : Muhadžirluk je perspektiva, jer su svi Pejgamberi, a.s., svoje uspjehe započinjali hidžrom, iseljenjem, a sve velike nacije su nastale seobama.

Međutim, da bi opstali u dijaspori, moramo imati tri temelja opstanka. Prvi je džamija i džemat, mjesto okupljanja i ibadeta, ali samo džamija nije dovoljna. Uz džamiju treba i svoja škola, jer škole trebaju graditi ličnosti a ne uništavati ih, što je slučaj sa većinom današnjih škola. I uz dzamiju i školu trebamo oraganizovati svoje vjerske, kulturne i edukativne aktivnosti, kako bi sačuvali kod naše omladine našu kulturu, tradiciju i jezik.

Uvaženi gost je sa nama podijelio planove okupljanja omladine na vikend, ljetnim i zimskim kampovima koji su dali velike rezultate u Americi, a biće organizovani i u Evropi i našoj domovini.

CCB-Dzemat Paris

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here